Srpski/Deutsch/English
TEST - KANU "VIKING"
Moj prvi susret sa kanuom “Viking“ bio je par dana pre Sajma Nautike u Beogradu. Mišljenje o ovom tipu kanua, koje sam stekao sa interneta i iz kataloga proizvođača, mi se samo potvrdilo. Konstatovao sam da je u pitanju klasični kanu za spust, stabilan, težak te samim tim kanu u kome se teže vesla uz Dunav. Ova reka mi je ipak reper za razmišljanje o plovilu. Pogotovo, kada sam izbliza pogledao izradu trupa, dna, kao i gornjeg ukrućenja.

Jednostavno sve moje simpatije su se okrenule ka kanuu Canadieru! Zbog toga sam i prvo testirao taj tip kanua. Sajam, odnosno posetioci na sajmu su me doveli u duboku dilemu. Gde ja to grešim? Većina se raspitivala za kanu VIKING, a pored kajaka BURANA , ispada da je bio nezvanični sajamski hit!
Danas ( 30.03 ) sam provozao Vikinga! Prijatelj je veslao sa krme, a ja na pramcu. Obojica smo krupniji, teži, a Dunav je opet bio velik, sa svojim visokim vodostajem i snažnim protokom. VIKING je bez ikakvih problema grabio uzvodno, prosto je klizio uz Dunav i to po sred rečne struje na 20-30 m od obale!
Šteta što nije bilo nikoga da nas fotografiše. Fotke koje vidite su napravljene kada smo se vratili. Veslali smo sat, sat ipo uzvodno, bez veceg zamora. Kanu me je oduševio. Sedeo sam napred, što mi je bilo malo neobično jer nisam navikao. Stabilnost sam u početku, dok nisam osetio čamac, održavao upiranjem kolena o gornju prečku. Idealno namešteno za to. Vrlo brzo sam osetio čamac i njegovu stabilnost. Postignuta je idealna ravnoteža, a manje iskusni veslači u ovom kanuu mogu opušteno da veslaju. Toliko je stabilan, da pecaroš baz problema iz njega može da peca.
Koja mu je mana? Moja prva procena je ipak bila delimicno ispravna. Težak je, sigurno oko 50 kg. Dvojica ga nose bez problema, ali na kraćem rastojanju. Za dužu deonicu ipak su potrebna kolica. Šteta što nije duži, bar 5,20-5,40 m. Na ovu stabilnost dobilo bi se još prostora.
Kanu ima odlične ručke za nošenje ali treba ga nositi. Sedišta su udobna, lepa na oko. Ima ih tri, što je i logično za ovako stabilan kanu. Radi se u više boja ali većinom je tamno zelena, kao na fotkama.

Osnovne kataloške karakteristike:
dužina ...................450 cm
širina .....................72 cm
težina ....................40 kg
Copyright © 2009-2012. Dunavski Rafting All rights reserved