Srpski/Deutsch/English
TEST - KANU "VIKING"
Evo reportaže!  Ponedeljak 27.04.2009.  gledamo već dva dana sve moguće vremenske prognoze, košava, košava, jaka košava, moguća kiša, košava, Sava 14 stepeni, Drina 9, košava. Ćira zove da pita da li odustajemo. Zira i Malbi da odustanu, nema od toga ništa, sekire da padaju... i onda na pamet pada stara ruska poslovica, nema zime, ima samo loše garderobe! Opremu je obezbedio “Dunavski rafting“, reka je Drina, poslednjih 15-20 kilometara, od Pavlovića ćuprije (Badovinaca) do ušća (Crna bara).
To je ravničarski deo Drine, tu se ona širi, stalno menja tok, odronjava obale sa srpske i bosanske strane, pravi za noć nova ostrva, valja drvlje i kamenje, menja pejzaž, na prvi pogled ne izgleda opasno ali što bi reko naš prijatelj Ljuba Barović iz Šapca "reka se ne sme potceniti". 
Prvo kanu - kanu, još na slici sa sajta je uliva poverenje, nismo se prevarili, klasičan oblik kanua, (nisu indijanci bili blesavi) uz korišćenje moderne tehnologije, dakle debela tvrda plastika odlivena iz jednog komada, ojačana kosturom od debelih aluminijumskih cevi, u prevodu na srpski, jako plovilo, otporno na  kamenje, udarce pri transportu, nema nikakvih uvijanja savijanja (ja npr. imam 120kg i prijatno sam se iznenadio), može se držati napolju na dvorištu i ostaviti praunucima u amanet! Na kamenje se moze zagrebati, ali ne znam koja bi sila ili kakav nemar trebao da se kanu uništi.
Dva veslača čine posadu, premda bi mogao da se vozi još jedan čovek.15 minuta obuke za ljude sa reke je sasvim dovoljno, za kancelarijski deo populacije ipak malko više ili da jedan član posade ima iskustva. Ovo se odnosi na reke poput Drine, za mirniju vodu dovoljno je sesti i probati, priroda odma počinje da budi skrivene životinjske instikte (pretera ga). Naravno da je upotreba sigurnosnog prsluka obavezna na svakoj vodi i pri svakom vremenu! Ko se čuva i bog ga čuva!
Prsluke, nepropusnu vreću za odelo, vesla, pivo, rakiju i kulen (neophodnu opremu) prave domaće firme! Najopasniji deo našeg dvočasovnog spusta beše kad je Malbiju ispala puna limenka piva, te je prestalo da važi osnovno pravilo vožnje kajakom i kanuom - bez naglih pokreta, nije problem upasti u ladnu Drinu, već treba preživeti kasnije zajebavanje, kud sramote da tako iskusni rečni vuci završe na dnu! 

Ajd malo i nekih zamerki da bude - ovaj kanu nije za neka duga putovanja, sat, dva i onda malo stati da se protegnu noge, ako ima kaka lepa kafana pored obale popiti ladno pivo. Nema nikakvog oslonca za leđa te se taj deo tela najviše i zamara. A gde i da žuriš kad si na vodi. Potrebna su dva jaka čoveka da ga iznesu i podignu na auto (45kg). Samo da li je to uopšte neka mana, zato i jeste jak, čvrst, otporan i može svako da ga vozi! oni od 17 kila su za iskusne koji imaju 2500 evra za kanu, koji ga neće davati nikad nikom i koji će da se nerviraju ako zagrebu kamen (deca nisu poželjna). Opšti utisak - za te pare dugo godina ćeš da uživaš!!!
Kraj spusta. TEST JE USPEO!!!
Copyright © 2009-2012. Dunavski Rafting All rights reserved