Srpski/Deutsch/English
TEST - KANU "CANADIER"
Fantastično!

Na koji način reći, kako započeti i opisati prve utiske, posle veslanja ovog tipa kanua. Nije slučajno što skoro svaki značajniji proizvođač kanua  u svojoj ponudi ima ovaj tip kanadskog plovila. Prvi su ga koristili Indijanci, a preuzeli od njih doseljenici-traperi.
Čamac je izrađen od višeslojnog polietilena visoke gustine. Lagan za nošenje, odličan na spustu niz brzake ali i za uzvodno veslanje pored obale. Vozi ga jedan čovek ali može bez ikakvih problema i da ponese dva veslača. Teško je reći šta mu više leži. Canadier je tako dobro izbalansiran da raspored sedišta omogućuje razne kombinacije sedenja. To ga i razlikuje od drugih kanua u toj duzini. Jedan veslac može da natovari svu potrebnu opremu za duži boravak u divljini i da se ovim kanuom uputi u avanturu. Ali mesta ima i za dvojicu veslača kao i neophodnog prostora za opremu. Mogućnost kombinovanja i prilagođavanja situaciji je ono što odlikuje Canadier-a .

Dužina ...............456cm
Širina ...................91cm
Težina ..................42kg

Osnovna osobina je PLOVNOST. Oblik trupa je takav da kanu reaguje na svaki zaveslaj. Veslajući ovaj kanu, prosto oduševljava  njegova lakoća i stvara se realan osećaj lebdenja u vodi. Osecaj težine kod ovog čamca ne postoji i to zahvaljujući obliku trupa koji je izrazito ovalan. Voda kao fluid kroz koji plovite ne čini , bar je takav osećaj, nikakav otpor ovom kanuu.

Ako su u kanuu dva veslača, kormilar je skroz na kraju. Kratka poluga veslom, dovoljna je da se kanu usmeri u zeljenom pravcu. Vesla se sa lakoćom i postiže zavidna brzina.
Prednji veslač je idealno pomeren ka središnjem delu kanua, tako da ima dovoljno prostora za noge.  Položaj mu je takav da u kritičnim situacijama, pokretom vesla prema sebi, vrlo uspešno stvara polugu za naglo skretanje pramca i izbegavanje prepreka u rečnom buku.
Plovidba niz planinsku reku sa mnogobrojnim brzacima i manjim bukovima je prava situacija  za ovaj kanu. Ali njime se uspešno vesla i uz brzake, neposredno pored obale. Bukovi se mogu uspesno obilaze obalom, jer je kanu vrlo  lagan i moze se prevući uz rečnu struju  ali, ako je potrebno i preneti zajedno sa stvarima. Veslanje niz velike ravničarske reke je idealan ugodjaj. To je ono pravo, jer veslanje uzvodno ovim kanuom ne pretstavlja problem. Potrebno je samo vreme, ali kada se ode na reku vreme ne bi smelo da bude problem. Stvar je organizacije. Kanuom Canadier-om na reku može ići jedan veslač, ali isto tako i dva veslača, kao i u drugim kanuima. To je velika prednost ovog tipa kanua.
Proizvodjac  kanua, firma "ROTO" uspešno je rešila završno opremanje plovila. Sve je na svom mestu i prosto neverevotno da nema primedbi. Hvaliti nije potrebno, jer fotografije mislim da sve govore!

Sama cena je  prilagodjena ovom našem dosta osiromašenom trzistu. Može se kupiti po ceni od 610 eura plaćanjem u dinarima po važećem kursu.
Copyright © 2009-2012. Dunavski Rafting All rights reserved