Srpski/Deutsch/English
TEST - KAJAK "BURAN"
Proizvođač ovog kajaka smatra da je u pitanju sea kajak, što je po našem mišljenju markentiški potez. Kajak koji smo testirali je po svojoj dužini, volumenu slobodnog prostora, dimenzijama kokpita, tipičan pretstavnik touring plovila. Ova podela, opet za kajakaša u ovom kajaku je totalno nebitna. Kajak je izrađen od izuzetno kvalitetnog poleietilena visoke gustine. Materijal je postojan, čvrst, otporan na udarce, a opet dovoljno elastičan da uspešno amortizuje nasukavanje ili udarac u panj, kamen. Boja je snažna, puna, sjajna tako da i posle višegodišnjeg izlaganja sunčevim zracima nije izgubila na intenzitetu.

Dimenzije ovog interesantnog plovila su:
Dužina........ 430cm
Širina............60cm
Težina...........22kgKokpit kajaka je izuzetno komotan : 81x41 cm. Širina i dužina kokpita upućuju na osnovnu namenu kajaka, a to je rekreacija. Dužina pruža mogućnost elegantnog ulaska i izlaska iz plovila. Nije neophodno pri ulasku skupljati noge u kolenima, preterano čak do grča, već se ulazi normalno sa blago skupljenim nogama. Izlazak je isto komotan, jer ima mesta za kolena. širina omogućava i korpulentnijim veslačima, rekreativcima da se u ovom kajaku osećaju sigurno i da bez problema ulaze i izlaze iz njega.

Sedište je dovoljno udobno i agronomski odlično konstruisano za duži boravak u ovom plovilu.

Testirani model nema prateću opremu: a to su prečka za noge, udoban naslon, podloške za kolena, spremišta sa poklopcima za stvari, prtljažnu mrežu na palubi, kormilo na krmi. Ova oprema se isporučuje sa modelima „Weekend“ ili „Buran ekspedition“.

Što se plovnosti tiče, sva tri modela su identicna. Kajak izuzetno drži pravac i to zahvaljujuci spuštenoj krmi, ali i pramcu. Na otvorenoj vodi, ova karakteristika omogućava lako, elegantno držanje pravca uz lagano veslanje.

Pramac kajaka je u delu korita spušten da bi sekao vodu i drzao pravac, a u palubnom delu opet visoko izdignut zbog talasa. Veslajući ovaj kajak pravo je uživanje posmatrati uzdignuti pramac kako se ponosno zabija i preseca talase. Posmatrano sa strane uzdignuti pramac još više ističe vitkost i eleganciju ovog plovila.

Zadnji deo kajaka je oblikovan u spuštenu krmu. Krma je sa razlogom spuštena, zbog lakšeg držanja pravca veslanja. Naizmenični zaveslaji i čak snazni, ne skreću plovilo sa pravca. Veslanje po ravničarskim rekama ili moru, gde su velike širine i otvorene vode, idealni su uslovi za ovaj kajak, a za takve vode je i namenjen.

Manevrisanje na malom prostoru je mana „Buran“ kajaka. Naglo skretanje, okretanje kajaka u suprotnom smeru zahteva dosta prostora. Uplovljavanje u rukavce, bare, manevrisanje između poplavljenih vrba, sve to zahteva određenu veštinu veslanja. Ali, posle par sati veslanja ovog kajaka, stiče se sa lakoćom veština manevrisanja. Šteta što nismo testirali “Buran ekspedition“, model kajaka sa kormilom na krmi. Sigurno je manevrisanje sa kormilom daleko komotnije.

Osobina koja pleni kod ovog kajaka je stabilnost. Središnji deo korita je više ravan, nego što ide u blago V-e korito, tako da kajakašu pruža osećaj ravnoteže i stabilnosti. Širina plovila sa ovako konstruisanim koritom, omogućuje kajakašu da bezbrižno vesla i po velikim talasima, a pogotovo da surfuje niz talase. Osećaj je predivan, a brzina koja se postiže prosto oduševljava i podiže svakom adrenalin. Stabilnost je takva da se u trenutku odmora veslo nesmetano drži van vode, a telo naslanja opušteno na naslon sedišta.

Paleta boja je više nego dovoljna. U pitanju su jake boje koje u prirodnom koloritu reke ističu eleganciju ovog plovila.

Za ovaj kajak je ipak najvaznija cena. Početna cena od 37.900 dinara nije previsoka.

Kajak mozete kupiti u Kanu-kajak klubu „Dunavski rafting„ u Novom Sadu. Isporuka je odmah po uplati. Ako na lageru nema odgovarajuće boje, onda je isporuka do sedam dana.
Copyright © 2009-2012. Dunavski Rafting All rights reserved