Srpski/Deutsch/English

Djerdapska klisura i Dunavske pećine

( osnovna ponuda obuhvata dva dana veslanja)


Prvi dan se vesla 20-25 km, a zatim plovi brodom 12-15 km po jezeru, gde je Dunav širok i često duvaju vetrovi. Ručak je organizovan na brodu dok plovi. Kreće se u 9,oo časova, a pristajanje se planira oko 17 časova. Drugi dan se prvo plovi brodom po jezeru, oko sat vremena, da bi se zatim kanuima veslalo 18-20 km sve do Trajanove table. Povratak je brodom istom rutom koja se veslala. Dok se plovi kroz najlepši deo Djerdapske klisure na brodu se servira ručak. Početak je u 9,oo, a pristajanje oko 18 časova.


PRVI DAN

Kod sela Dobre (1.021km) usidren je brodić - katamaran “Plivajuće ostrvo” sa kanuima i opremom. Posle kraće obuke, započinje veslanje kanua kroz Đerdapsku klisuru uz neposrednju pratnju katamarana “Plivajuće ostrvo”. Nakon nepunih sat veslanja, dolazi se do “Gospođinog vira” (1.011,5km) gde se Dunav sužava na 210m, a brodovi mogu samo naizmenično da prolaze. Dunav je tu okružen strmim, okomitim, glatkim liticama i pored toga što nema protoka, voda prosto vri. Stvaraju se snažni vrtlozi, tako da je veslanje izuzetno zanimljivo, a litice u okruženju stvaraju napetu atmosferu. Vrtlozi potiču od izuzetno velikih dubina, čak 82 m što je niža od nivoa Crnog mora.


Photo by: Bogdan Florescu

Posle Gospođinog vira Dunav se širi, ali obale su i dalje strme, nepristupačne. Veslanje kanua je izazov što je zanimljivo i pruža veliku dozu avanture. Pratnja katamarana “Plivajuće ostrvo” je tokom cele veslačke ture. Ukupno se vesla oko 3,5-4,o sata sve do arheološkog lokaliteta “Lepenski vir” (1.004 km) koje je na desnoj obali, ali visoko od nivoa Dunava. Veslači se ukrcavaju na katamaran gde ih čeka ručak. Ruča se tokom panoramske plovidbe ka Donjem Milanovcu (991 km ). Pristaje se u Porečkoj reci (988km). Slobodno vreme.

DRUGI DAN

U Porečkoj reci ukrcava se u usidreni katamaran “Plivajuće ostrvo”. Plovi se manje od jednog sata ka ulazu u Veliki Kazan. Kod seoceta Golubinje započinje veslačka tura. Vesla se uz strum, nepristupačnu obalu gde se Dunav polako sužava.

Posle pola sata veslanja, pre ulaza u Veliki Kazan, veslači nailaze na Dunavsku pećinu. Kanui naizmenično ulaze jer je pećina uzana, a dužine je 20-30m.

Veslanje se nastavlja ka ulazu u Veliki Kazan. Ulaz je inpresivan je se Dunav sužava na 170-210m a obale su strme, vertikalne litice, visine i do 700m. Zbog velike dubine, do 70m, Dunav tu pravi vrtloge te je veslanje kanua izuzetno uzbudljivo.

Ulaskom u Veliki Kazan veslanje se nastavlja duž rumunske obale. Strma, okomita obala, visine i preko 300m, veslanje čini uzbudljivim, a tišina, mir reke ugodjaj samo upotpunjuje. Posle ulaska u Veliki Kazan i pola sata veslanja, na rumunskoj obali, u liticama, Dunav je izdubio veliku pećinu. Ulaz je mali, ali kasnije se pećina širi, a svodovi su visoko iznad veslača. Posle Velikog Kazana i veslanja od oko jednog sata dolazi se do ulaza u Mali Kazan. U pitanju je opet suženje Dunava, a veslači uživaju u neobičnim predelima, surovim, a opet smirujućim.

Photo by: Bogdan Florescu

Photo by: Bogdan Florescu


Veslanje se nastavlja ka čuvenoj “Trajanovoj table” gde ih čeka usidren katamaran. Ručak je organizovan na katamaranu dok polako plovi nazad ka Donjem Milanovcu. Veslači imaju priliku da uz ručaki i piće ponovo uživaju u Dunavu koji su upravo preveslali. Katamaran predveče pristaje u Porečkoj reci.


Opis brodića-katamarana

Brodić “Plivajuće ostrvo” je izletnički brodić, katamaranskog tipa (13x6m). Trup je od čelika, a paluba od drveta vrbe. Pokreću ga dva četvorotaktna vanbrodska motora koja su u krutoj vezi. Registrovan je, osiguran i poseduje sigurnosnu opremu (aparate za gašenje požara, spasilačke kolutove, bezbednosne prsluke za putnike, itd.) .

Osnovna namena je pratnja kanuista i kajakaša koji veslaju po Dunavu. Gostima je na raspolaganju otvorena paluba (6x3m) od 18m2 i deo pod krovom od oko 50m2. Na brodu se nalaze i čamci – kanui sa opremom. Čamci se spuštaju ili podižu iz vode bez pristajanja. Na brodiću je organizovana osnovna ugostiteljska usluga. Gosti mogu tokom veslanja da se osveže hladnim i toplim pićima, a na brodiću se sprema i ručak na tradicionalni dunavski način.


NAPOMENA:

U cenu Ponude je uračunata plovidba i pratnja brodića. U pratnji veslačima, brodić pruža sigurnost i logistiku, a na delovima Dunava koji nisu toliko zanimljivi za veslanje, kada duva kontra vetar itd., na brodiću se uživa u plovidbi. Dnevno se prelaze veće udaljenosti i bolje upoznaje Dunav.

Alkoholna pića se na brodu služe posle veslanja!

Satnica – Itinerer

Prvi dan:

Drugi dan:

09,oo do 13,3o veslanje

13,3o do 14,oo ručak na katamaranu

14,oo do 17,0o plovidba

Slobodno vreme

Noćenje

09,oo do 10,oo plovidba

10,oo do 14,oo veslanje

14,oo do 14,3o ručak na katamaranu

14,3o do 18,oo plovidba

 

PONUDA I (dva dana)

    Osnovna CENA: 112 EUR (56 evra/dan)
  • rentiranje kanua i opreme
  • pratnja i plovidba brodom
  • ručak na brodu

Način plaćanja: 50% rezervacija termina, 50% do polaska

Minimalan broj 8, maksikamalni broj 12 gostiju

* u dinarskoj protivrednosti na dan kursa Narodne Banke Srbije

Težina veslanja: lako


NAPOMENA: Price of basic package for two days in Iron gate gorge is 112 euros! Cena osnovnog aranžmana za dva dana u Djerdapskoj klisuri je 112 evra! Ova cena ne obuhvata noćenja, obroke (večera, doručak), izlete sa vodičem, ulaznice, transfere kombijem. Možemo Vam rezervisati smeštaj u privatnim sobama po ceni od 13 evra/ noć, a za obroke da se sami snabdevate iz prodavnica ili u lokalnim restoranima po ceni 4 - 7 evra obrok.

Copyright © 2009-2012. Dunavski Rafting All rights reserved